Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Рецепти за Руски пироги

Рецепти за Руски пироги

Рецепти за Руски пироги

Така както пелмените и блините се свързват неизменно с руската кухня, така и надали има руска домакиня, която да не се е научила да приготвя пироги. Тези тестени лакомства се сервират на почти всички именни дни, а до неотдавна е имало и обичай да се правят от младоженката, за да може да бъде оценена тя като домакиня.

Не по-малко популярни са и пирогите, познати като разтегаи, като разликата между обикновените пироги и разтегаите се състои в това, че при вторите горният пласт тесто се разтяга, за да може да се види плънката им.

Пирогите се кулинарен специалитет, характерен за Източна Европа, и се приготвят в Полша, Чехия. На 8 октомври пък се отбелязва денят на пирогите и ето защо ще обърнем специално внимание на тези малки печива.

Дори и да нямате намерение да посетите някой ден Русия и да пробвате тези тестени изделия, приготвени по автентичен начин, можете да се опитате и сами да си приготвите руски пироги и разтегаи, защото най-важното за тях е как да замесите тестото. За плънката няма какво да се притеснявате, защото те на практика могат да бъдат напълнени с всякакво месо, зеленчуци, млечни продукти и др.

Също много важно е да знаете, че надали ще успеете още от първия път в своето начинание, защото дали пирогите ще са пухкави и няма бързо да се втвърдят, зависи не само от това дали сте смесили правилно съставките, но и от това дали маята е прясна, на каква температура работите и какво е качеството на отделните съставки.

Ето 2 от най-лесно изпълнимите рецепти за пироги:

Сметанови пироги

Руски пироги

Необходими продукти: 200 г сметана, 2 ч.ч. брашно, 1 яйце, сол на вкус

Начин на приготвяне: Всички изброени продукти се смесват, разбъркват се добре и от тях се оформя не много гъсто тесто. Оставя се покрито с капак да престои 1 час в хладилника, след което от него могат да се направят всякакви пироги, пълнени с месо, риба, гъби или други зеленчуци.

Пироги от мая

Руски пирожки

Необходими продукти: 1 кг брашно, 2 ч.ч. вода, 3 с.л. олио, 30 г мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: От водата, маята и половината брашно се замесва тесто, което се оставя да престои, докато шупне. След това към него се добавят останалите съставки, размесва се добре и започва да се удря в работния плот, докато престане да се слепва. Така приготвеното тесто е готово да бъде използвано както за направата на пироги, така и на разтегаи.

Вижте още пухкави предложения за руски пирожки и руски блини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest