Торта Наполеон
Рейтинг: Сложност: Изпробвана: 3 Любима на 109 готвача |
Снимката е добавена от sneli
Необходими продукти
- • 200 г маргарин или масло
- • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- • 1/2 ч.ч. вода или прясно мляко
- • 1 с.л. оцет
- • 250 г сметана
- За крема:
- • 750 мл прясно мляко
- • 3 с.л. брашно
- • 3 бр. жълтъци
- • 1 и 1/2 - 2 ч.ч. захар
- • 200 г масло
- • ванилия
Начин на приготвяне
Размекнатият маргарин се претрива заедно с брашното докато се получи на стружки. Добавят се водата, сметаната и оцетът и се замесва тесто - нито много меко, нито много твърдо. Готовото тесто се оставя да отпочине добре в хладилник за около 4-5 часа. След това се разделя на 6-8 топчета, от които се разточват кори с дебелина на кори за баница. Корите се изрязват по формата на тавата, в която ще се пекат, а изрезките могат да се изпекат отделно и да се използват за украса. Всяка кора се изпича до златисто, като преди поставяне във фурната се надупчват с вилица за да не се образуват въздушни балончета.
За приготвянето на крема към брашното се добавя малко студено прясно мляко и разбитите жълтъци и сместа се разбърква добре. После останалото мляко се поставя на огъня и като заври към него се прибавя брашнената смес и захарта. Вари се докато започне да се сгъстява, добавя се и ванилията, разбърква се и се изважда да се охлади. След като изстине към него се добавя разбитото омекнало масло и се разбърква.
Нарежда се торта от корите с крема. Оставя се във хладилник за през нощта и се сервира на следващия ден. Може да се украси с изпечените изрезки от корите, стрити на ситно.
За приготвянето на крема към брашното се добавя малко студено прясно мляко и разбитите жълтъци и сместа се разбърква добре. После останалото мляко се поставя на огъня и като заври към него се прибавя брашнената смес и захарта. Вари се докато започне да се сгъстява, добавя се и ванилията, разбърква се и се изважда да се охлади. След като изстине към него се добавя разбитото омекнало масло и се разбърква.
Нарежда се торта от корите с крема. Оставя се във хладилник за през нощта и се сервира на следващия ден. Може да се украси с изпечените изрезки от корите, стрити на ситно.
Рецептата е добавена от andirope на 8 Юли 2008 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
# 26 andirope [Автор на рецептата] | Украсата на тортата не е с орехи при мене а от остатъка на изпечените кори стривам ги на ситно и с нея украсявам тортата но въпрос на вкус. | 1 Сеп 2013 |
# 25 sladkoto_ani95 [Изпробвал рецептата] | Много вкусна тортичка се получи нямах под ръка орехи за това я украсих с кокосови стърготини, но с орехи със сигурност ще бъде още по вкусна когато си набавя определено ще я направя пак [Изпробвана] | 31 Авг 2013 |
снимки от sladkoto_ani95 [Изпробвал рецептата] |
31 Авг 2013 | |
снимки от petqanabel |
23 Юни 2013 | |
# 24 andirope [Автор на рецептата] | МОЖЕ би така ти харесва но не еднакво и аз съм я правила с така нареченото многолистно тесто( бутер) но за мене вкуса не е същия. Но всеки може да я приготвя според вкуса си. | 26 Ное 2012 |
снимки от sneli |
За рождения ден на любимата ми сестричка! |
23 Ное 2012 |
# 23 sneli | Това е любимата ми торта, но корите правя от стандартно многолистно тесто и задължително само с масло. | 23 Ное 2012 |
# 22 pipilota | Непременно ще изпробвам тази рецепта. Купувала сам тортата от руски магазин, много беше вкусна. Благодаря. | 25 Авг 2012 |
# 21 vkusno | Обожавам я тази торта. някой пробвал ли е с готово бутер тесто? | 24 Фев 2012 |
# 20 andirope [Автор на рецептата] | Не не използвам никакви набухвате ли. | 15 Яну 2011 |
# 19 veselinka | Никакъв набухвател ли не слагаш... | 15 Яну 2011 |
# 18 andirope [Автор на рецептата] | Втавата аз не поставям нищо корите не залепват, и аз използвам заквасена сметана но избора е твой, приятно приготвяне и да вие сладко. | 14 Яну 2011 |
# 17 Elti [Изпробвал рецептата] | Аз ги разточвах директно върху хартия за печене, без подмазване с мазнина. Използвах течна сладкарска сметана. И аз се питах дали не трябва да е заквасена, но сложих от течната. Тортичката е много вкусна. И не е трудна за направа. Е, трябва време, но от към сложност не е трудна. Успех и да почерпиш :-) | 14 Яну 2011 |
# 16 veselinka | При изпичането на корите, тавата намазва ли се с нещо? Предполагам - не, ама пак да питам. А каква е сметаната която се слага в тестото... Отдавна съм хвърлила око на тая тортичка! | 14 Яну 2011 |
# 15 andirope [Автор на рецептата] | Радвам се че ти е харесала. | 13 Яну 2011 |
снимки от Elti [Изпробвал рецептата] |
12 Яну 2011 | |
# 14 Elti [Изпробвал рецептата] | Страхотна торта наистина. Поиграх си с блатовете, но си заслужаваше. Да си призная изядох си изрезките и за това от останалите белтъци си направих малки бисквитки за декорация (отворих си още работа, но... лакомията се наказва :-). Отгоре ме спасиха начуканите орехи. Много, много вкусна. [Изпробвана] | 12 Яну 2011 |
# 13 andirope [Автор на рецептата] | Дарина благодаря за красивите думи. | 11 Ное 2010 |
# 12 darina_kedikova | Тортата е страхотна, не съм я правила, но съм я хапвала няколко пъти. Относно кремчето - това си е класически млечен крем с масло, прекрасен... И е съвсем истински... Поздравления за andirope! Само да добавя, че колкото повече престои, толкова по-мека и по-вкусна става. | 11 Ное 2010 |
# 11 andirope [Автор на рецептата] | Незнам какво разбираш под истиски крем този крем е млечен, и по този начин го правих като работих в Чикаго при едни Руснаци рецептата я правихме изцяло като тази която съм дала така правихме и крема пробвяй и ще видиш дали е такъв крема. | 11 Ное 2010 |
# 10 veselinka | Крема като на истинските наполеони ли е | 11 Ное 2010 |
# 9 Elti [Изпробвал рецептата] | Много ми хареса рецептата. Снимките също са чудесни. Май скоро и аз ще я подхвана - неустоима е. | 8 Ное 2010 |
снимки от andirope [Автор на рецептата] |
7 Ное 2010 | |
# 8 andirope [Автор на рецептата] | Не това са точно от изпечени кори украсата както съм описала в рецептата. | 7 Ное 2010 |
# 7 petqanabel | а тази украса от корите ли е, на мен ми прилича на корнфлеикс, но ми харесва точно акто на снимката, а сигурно може и да е печени смелни орехи, бадеми, но тогава няма да е наполеон | 7 Ное 2010 |
# 6 galados [Изпробвал рецептата] | от 30г. правя тази торта от 16 блата и с яйца. суперІиска се само търпение и любов [Изпробвана] | 24 Окт 2009 |
# 5 vg | Има различни варианти на торта Наполеон - в някои ползват яйце в тестото, в други не. | 13 Мар 2009 |
# 4 desislava76 | Не не е. Под многолистно тесто аз разбирам бутер тесто. По принцип в оригиналната рецепта има яйце. Вижте я. | 13 Мар 2009 |
# 3 zuzkoto | Това е много листно тесто и яйце не се слага. | 12 Мар 2009 |
# 2 desislava76 | Хубава е, но в тестото (блата) липсва яйцето. | 12 Мар 2009 |
# 1 zuzkoto | Това е страхотна торта, но никога не съм я правила, защото ми се струва много сложна. Имах колежка рускиня, която я правеше за празниците и естествено ние намазвахме от нея. | 31 Окт 2008 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.