Торта Медовик
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 9
Сложност: Трудна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 24 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Snejito
Снимка 4321
Необходими продукти
  • • 1/2 ч.ч. мед
  • • 1/2 ч.ч. захар
  • • 2 бр. яйца
  • • 1 ч.л. сода
  • • 1 ч.л. канела
  • • 2 и 1/2 - 3 ч.ч. брашно
  • За крема:
  • • 1 л прясно мляко
  • • 2 бр. жълтъци
  • • 5-6 с.л. брашно
  • • 100 г захар
  • • ванилия по желание
Начин на приготвяне
Медът (който задължително трябва да е течен, иначе тестото става твърдо) и захарта се изсипват заедно в дълбока тенджера, слага се на умерен огън, и се бъркат докато захарта се разтопи. Добавя 1 ч.л. сода - постепенно, не наведнъж. Бърка се и се оставя да поизстине леко, но да остане малко топло. Разбиват се яйцата и се добавят към сместа, слага се канелата, добавя се и брашното - постепенно, а не наведнъж - и всичко се разбърква. Тестото не трябва да е много твърдо, но да не залепва и по ръцете, ако трябва се добавя още брашно в в зависимост от консистенцията на тестото. Готовото тесто се поставя в тенджера захлупва се и се слага за 30 минути в хладилник. След това се разделя на 4-5 части, всяка се разточва на кора не по-дебела от 5 мм. Докато всяка кора, останалото тесто се оставя в хладилника. Всеки блат се изпича за 5-8 минути, като предварително се надупчва за да не се надуе. Блатовете се намазват обилно с крем и тортата се оставя да престои поне 12 часа в хладилник. Може да се украси с глазура, орехи или настърган шоколад.

За приготвяне на крема първо от млякото се взимат 100 мл, в които се разбърква брашното - разбива се добре за да не останат бучици. Останалото мляко, със захарта в него, се слага да закипи. В брашнената смес се добавят разбитите жълтъци и тази смес се слага в кипналото мляко. Разбърква се добре за да не останат бучици и се държи на котлона при непрекъснато бъркане докато кремът се сгъсти. Непосредствено преди да се свали от котлона може да се ароматизира с ванилия по желание.

Рецептата е добавена от andirope на 19 Юли 2008 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
k.mimi66
магьосник в кухнята
Снимка 4 7 Фев 2022
# 3
Lirinka
магьосник в кухнята
Снеже, поздравления! Изглежда чудесно... :)17 Яну 2017
снимки от
Snejito
магьосник в кухнята
Снимка 2Снимка 3 16 Яну 2017
снимки от
Makaweli
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 1 7 Фев 2013
# 2
Makaweli
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Кремът ми беше сметанов - от 1 л сметана. Тортата е лека и много приятна - приготвих я от предишната вечер. Имаше достатъчно време да поемат крема блатовете. Не можах да я снимам разрязана, но някой друг път:) Тогава и с украсата повече ще се постарая.
[Изпробвана]
7 Фев 2013
# 1
vesi_rn
магьосник в кухнята
И аз я правя тази торта, самоче в крема слагам и сметана.15 Апр 2009

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.