Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Шницели»Класически Киевски котлети

Класически Киевски котлети

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Класически Киевски котлети1 / 2
28/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"За класиката или добро или празна чиния ! Нашите вече са облизани!"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - около 400 г филе
  • масло - 50 г краве
  • копър
  • сол
  • черен пипер
  • галета
  • брашно
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Внимание! Осигурете си помощник готвач, който междувременно да се погрижи за направата на гарнитурата, за да не чакат готовите котлети тепърва да им я правите и през това време да изстиват.

И така. Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Копърът се нарязва и леко се посолява, прибавя се към маслото и всичко това се оформя на малко саламче с диаметър около 1.5-2 см. Увива се в домакинско фолио и се слага в хладилната камера да замръзне (около 10 мин.).

През това време подготвяме филето. Най-добре е да го отделим от самото пиле, а не да сме го купили в тарелка, защото така ще имаме към него онова кокалче, на което баш-майстор готвачите нанизват една украса, която прилича на хартиена играчка за коледна елха. Но това са подробности от прекалено висока класа.

Как става обаче запазването на кокалчето? Отделяме филето от пилето заедно с крилцето. Махаме кожата. На крилцето отрязваме онази половинка, която е към края му. Другата половинка внимателно почистваме от месцето. Сега вече имаме филенце с кокалче. Това филенце има две части – по-голяма и по-малка. Малката отрязваме и заделяме за после. Голямата е леко удебелена към кокалчето. Затова правим леки надрези (без да срязваме) от периферията на удебеленото косо към кокалчето.

Сега при начукването филето ще стане с равномерна дебелина. Покриваме филето с домакинско фолио и с дървено чукче го начукваме най-вече в удебелената част. Махаме фолиото и внимателно с много остър нож отстраняваме жилките, за да не деформират кулинарното произведение по време на пърженето. Начукваме на тънко и малкото заделено парченце от филето.

Посоляваме двете парченца, наръсваме ги леко с черен пипер и слагаме в средата на голямото филе половинката от онова маслено саламче, дето сме скрили в камерата, а после върху него слагаме малкото филенце да го покрие отвсякъде. Внимателно загръщаме на стегнато руло всичко това, така че при пърженето кокалчето да стърчи навън и леко нагоре, а маслото да не изтече.

В три подходящи съдинки слагаме галетата, брашното и разбитото с млякото яйце. Сгорещяваме в дълбок тиган олиото, което трябва да е повечко, защото котлетите се пържат на маслена баня, тоест почти като във фритюрник.

Овалваме котлетите първо в брашно, отупваме го, овалваме в яйце, в галета, пак в яйце и пак в галета. Изпържваме до златисто-кафяво и леко напръскваме с лимон.

Сервираме котлетите горещи с гарнитура от задушен грах, задушени (по-скоро варени) моркови и картофено пюре. Голяма глезотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: